Amber of Liepāja – Suomen miehet suuntaavat Lavian kv-turnaukseen

Kesän Baltian turnauksista toinen, Latvian kansainvälinen ja avoin turnaus pidetään 3.-7.7. Liepājan rannikkokaupungissa. Viime vuonna kyse oli hyvin kovatasoisesta turnauksesta, jossa nähtiin suomalaisittain hyvin harvinainen lopputulos Hanna Vilmin jäädessä pronssille. Tänä vuonna Vilmi jättää turnauksen väliin ja Suomea edustavat Olli Kytöviita, Jouni Viitamäki ja Juha Oikarainen.

Latvian kansainvälisen turnauksen osallistujalista on mielenkiintoista luettavaa. Lajin kiinnostus perinteisten sokkopingismaiden ulkopuolella on selvässä nousussa. Tällä kertaa mukana on yksi ihan uusi sokkopingismaa, Moldova sekä harvemmin vielä kv-kentillä nähty Iso-Britannia, jossa laji on nosteessa viime kesän IBSA:n maailmankisojen jälkeen. Turnaus on tänäkin vuonna kovatasoinen. Miehissä 43 osallistujaa kisaavat täydestä 400 pisteen potista, juuri EM-kisojen alla. Naisten puolella Vilmin ja muutaman muun kärkipelaajan poisjäänti tiputtaa maksimipisteet tasoa alemmas, voittajalle 300 pistettä. Naisten sarjassa on 18 osanottajaa, joten kaikille on pisteitä tarjolla.

Suomesta mukana ovat Olli Kytöviita, Jouni Viitamäki ja Juha Oikarainen. Viime turnaus Liettuassa jätti kaikille kolmelle varaa parannella sijoitusta ja napata muutama kovatasoinen voitto ennen elokuun arvokisoja. Kytöviidan korkein sijoitus tälle vuodelle on edelleen Pajulahti Gamesin 2. sija. Liettuassa tuloksena oli 6. sija. Viitamäki on tänä vuonna jäänyt top-8:n ulkopuolelle. Viime Latvian turnauksen jälkeen korkein sijoitus on IBSA:n maailmankisoista viime elokuulta, silloin 5. sija. Oikaraisen alkuvuoden tulokset ovat kärsineet loukkaantumisesta toipumisesta. Liettuasta tuli pistesija, mutta vieläkin jäätiin kauas kärjestä.

Alkulohkoissa Suomen miehille ei pitäisi tulla isoja yllätyksiä, mutta muutama yllätys on aina mahdollinen.  Kytöviidan lohkossa tämän yllätyksen voi tuoda Belgian Nathan Van Driessche voi aiheuttaa päänvaivaa. Miehellä on top-16 sija viime vuodelta sekä Belgian mestaruus. Muuten lohkon kärkisijat menevät Kytöviidalle ja Puolan Krzysztof Sobiłolle. Oikaraisen lohkossa Ranskan Franck Bouilloux on vaarallinen nimi. Hänellä on kaksi 9. sijaa, toinen Puolasta joulukuulta ja toinen Prahasta maaliskuulta. Etenkin Prahan sijaa voidaan pitää kovana, sillä turnaukseen osallistui 53 miestä. Oikaraisen lohkossa kärkinimenä on turnauksen ennakkosuosikki, kotikisoissaan pelaava Latvian Deniss Ovsjaņņikovs. Viitamäellä on kolmikosta paperilla kevyin lohko. Kovimman vastuksen tarjoilee Slovakian Pavol Kuboško, jolla on pohjalla top-8 sijoitus Liettuasta. Muutoin mies on jäänyt kärkipelien ulkopuolelle kuluneella kaudella. Hyvällä ja varmalla pelillä kaikki suomalaiset ovat alkulohkojen kahden parhaan joukossa, joka riittää ylempiin jatkopeleihin.

Turnauksen ennakkosuosikki Ovsjaņņikovs jäi viime vuonna pronssille ja haluaa varmasti palauttaa mitalin kirkkaimmaksi. Kesäkuun Liettuan kolmas sija ei varmasti ollut haluttu lopputulos sekään. Vastassa on kuitenkin Puolan Adrian Sloninka, jolla on kaksi kärkisijoitusta edellisistä turnauksista, näistä toisena voitto Liettuassa. Heti tämän kaksikon takana ovat Ranskan Pierre Bertrand, joka on kuluneen vuoden aikana sijoittunut tasaisesti kärjen tuntumaan, paria viime turnausta lukuun ottamatta sekä Belgian Christoff Eilers, jonka vahvaa viime vuotta seurasi tahmainen alkuvuosi. Liettuassa kuitenkin neljäs sija, jota nyt lähdetään parantamaan.

Naisten sarjassa ranking-kärkenä on Puolan Dominika Czuj, joka on napsinut top-3 sijoja kuluneen vuoden turnauksista useamman. Helpolla voitto ei tässä turnauksessa tule, sillä vastassa on viime vuonna Suomen Hanna Vilmin semifinaaleissa voittanut ja turnauksessa korkeimmalle paikalle kohonnut Viron Tiia Innos. Innos on viime aikoina kärsinyt loukkaantumisesta ja ei ole ollut vahvimmillaan. Pronssia Pajulahdesta odottaa kirkastusta. Naisten kärkeä täydentävät Italian Sonia Tranchina, Piera Folino ja Sara Fappani, joista Folino on tämän vuoden puolella saanut parhaimman sijan, 4. Prahasta. Muuten kolmikko on joutunut tyytymään pisteiden keräilyyn kärjen ulkopuolella. Sen sijaan Belgian Mai-Li De Raeymaeker voi nousta yllättämään. De Raeymaekerin uran korkein kv-sijoitus, pronssia, nimittäin tuli tämän vuoden puolella, maaliskuun Prahan turnauksessa.

Latvian turnaus on tunnettu hyvälaatuisesta striimistä, joten sitä porukalla seuraamaan. Striimit löytyvät täältä https://www.youtube.com/@LNSSSports/streams

Turnauksen ohjelma ja tulokset ovat GameResultsOnlinessa.

Lopuksi toivotellaan Suomen miehille ja joukkueen valmentajalle, Akseli Makkoselle hyvää matkaa, se taittuu tällä kertaa autolla Baltian halki. Seurailkaahan menoa myös somessa, Sokkopingis Suomi on Facebookissa ja Instagramissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *